НЕДЕЉА ПРАВОСЛАВЉА
НЕДЕЉА ПРАВОСЛАВЉА
НЕДЕЉА ПРАВОСЛАВЉА - ПРВА НЕДЕЉА ПОСТА
НЕДЕЉА ПРАВОСЛАВЉА - ПРВА НЕДЕЉА ПОСТА

Јеванђеље Јн. 1, 43-51

Сутрадан хтеде да изиђе у Галилеју, и нађе Филипа. И рече му Исус: хајде за мном.

А Филип беше из Витсаиде, из града Андрејина и Петрова. Филип нађе Натанаила и рече му: нашли смо онога за кога писаху Мојсије у закону и пророци, Исуса сина Јосифова из Назарета. И рече му Натанаил: може ли из Назарета да буде нешто добро? Рече му Филип: дођи и види. Исус виде Натанаила како иде к њему и рече за њега: гле, заиста је Израиљац у коме нема лукавства. Рече му Натанаил: одакле ме познајеш? Исус одговори и рече му: пре но што те Филип позва, видех те кад си био под смоквом. Одговори му Натанаил: рави, ти си Син Божији, ти си цар Израиљев. Одговори Исус и рече му: верујеш ли зато што сам ти рекао да те видех под смоквом? Видећеш и веће од овога. И рече му: заиста, заиста, кажем вам, видећете отворено небо и анђеле Божије како се пењу и силазе на Сина човечијег.

Прва недеља Великог поста 

У прву недељу Великог поста наша Света Црква прославља Тријумф Православља, праве вере, које је погазило све јереси и утврдило се. Због тога се ова недеља назива Недељом Православља. Јереси су се појавиле још на самом почетку хришћанства. И сами апостоли Христови упозоравали су своје савременике, а са њима и нас, на опасност од лажних учитеља.

Свети апостол Петар у својој Другој општој посланици пише следеће: „А било је и лажних пророка у народу, као што ће међу вама бити и лажних учитеља, који ће тајно уносити погубне јереси, одричући се и Господа који их је купио, и донеће на себе брзу пропаст. И многи ће поћи својим погубним путевима, због којих ће се хулити на пут истине“ (2. Пет. 2:1-2).

Свети Павле се, враћајући се у Палестину из Грчке, зауставио у Ефесу. Он је хришћанским становницима тамошњег града рекао: „Јер то знам, да ће после мог одласка дивљи вукови ући међу вас, не штедећи стадо. И међу вама ће устати људи који ће говорити покварене ствари да одвуку ученике за собом“ (Дела 20:29-30).

Share This:


image

Сабор Срба Светитеља
2520 Dixie Road
Mississauga, Ontario L4Y 2A5
905-272-5944


 • Sun
  21Apr

  10:00 Divine Liturgy
 • Sun
  28Apr

  PALM SUNDAY
  10:00 Divine Liturgy
 • Sun
  5May

  PASCHA
  10:00 Divine Liturgy

All Serbian Saints Serbian Orthodox Church
2520 Dixie Rd; Mississauga, Ontario L4Y 2A5
905-272-5944

Contact