Опленац Фолклорна Група
/ About / Опленац Фолклорна Група

Флклорна Група “Опленац”

У народу познат још као Црквени “Опленац”, постоји и ради пуних 17 година.

Опленац је значајна и велика организација наше Црквеношколске општине. Кроз ову фолклорну групу прошле су многе генерације младих Срба, који су, заједно са својим родитељима, уградили део себе у ову Црквено-школску општину.

Сваке године, све бројнији и већи, “Опленац” постиже веома запажене резултате, захваљујући кореографима Милету Оцокољићу, који је са овом фолклорном групом радио 13 година, и Драгану Макленову, под чијим уметничким руководством Опленац ради данас.

Циљ 'Опленца” је да уз песму и игру ради на очувању наше културе и традиције. Зато, лета 1999. године, 'Опленац” одлази на незаборавну турнеју по Србији. Том приликом су обишли многа културна и историјска места, учествовали на смотри фолклора у Вршцу, дочекани од стране Матице исељеника Србије. Његова Светост Патријарх српски Г. Павле је примио фолклорну групу.

Децембра 2000. године, деца и родитељи ове фолклорне групе покрећу хуманитарну акцију са жељом да помогну особама заосталим у развоју, оболелим од церебралне парализе, којима су уточиште пружили манастири Свете Петке и Раваница. Ова акција је веома успешна и понавља се сваког децембра у време поста.

Крајем децембра, деца ове фолклорне групе, са великим задовољством везују гранчице бадњака и помажу у припреми за наш велики празник Рођења Христовог - Божић. Родитељи деце из наше фолклорне групе редовно помажу за Бадње вече, Божић и божићну забаву. Затим долази Свети Сава, дечија слава, слава фолклорне групе, јер фолклорна група носи име првог српског учитеља и просветитеља. Желећи да обележе овај празник на заиста достојанствен начин, обзиром да је празник први пут слављен у новом храму Сабора свих српских светитеља, деца фолклорне групе Свети Сава, 'Опленац” даривала су својој цркви икону Светог Саве.

Сваког фебруара, већ по традицији, 'Опленац” организује игранку са вечером. Комплетан приход намењен је Цркви.

Фолклорна група располаже са прелепим народним ношњама, са којима се могу поносити не само они који их тренутно носе него и цела српска колонија. Све ношње ове фолклорне групе, осим оних за узраст од три до пет година, оргиналне су и набављене су директно из Србије. Велики допринос око ношњи дали су родитељи и донатори ове фолклорне групе од оснивања до данас.

Маја 2002. године, чланови фолклорне групе Свети Сава 'Опленац” освојили су прву награду на мулти-културном фестивалу ”Карасага”, у конкуренцији 18 павиљона.

На освећењу наше нове цркве у Мисисаги, јуна 2002. године, деца 'Опленца” имала су пуне руке посла, од продаје тикета за лутрију преко припрема за освећење, дочека Принца и Принцезе, вођење програма, учешћа у програму, продаје кокица и сладоледа, па све до чишћења имања.

Сваке јесени, 'Опленац” је домаћин смотре фолклора под називом ”фолклорама”.

*** Овај текст о Опленцу је преузет из Шематизма Епархије Канадске 2003***

 

Фолклорни ансамбл "Свети Сава Опленац", oсн. 1974.

Добродошли!! 

"Опленац " је важан део наше црквено-школске заједнице. Многе генерације младих Срба прошле су кроз ову Фолклорну групу и заједно са својим родитељима уградиле део себе у ову црквено-школску заједницу.

Сваке године већи и јачи, Опленац постиже завидне резултате захваљујући кореографу Дејану Милисављевићу Звечанцу под чијим уметничким руководством Опленац напредује.

Циљ Опленца је очување наше културе, традиције и обичаја кроз игру и песму.  Фолклорна група има прелепе народне ношње које су понос не само оних који их носе већ и целе српске црквене заједнице.  Сви костими су оригинали и купљени директно из Србије.

Посебна захвалност свим родитељима и присталицама нa свом великодушнoм доприносу без ког не бисмо били овде где смо данас.  

Пробе су сваког четвртка увече:

Група 1 (напредна) 20:30 - 21:30

Група 2 (средња) 18:30 - 19:30 

Група 3 (почетнци) 17:30 - 18:30

НОВИ ЧЛАНОВИ СУ УВЕК ДОБРОДОШЛИ!!! 

Уколико сте заинтересовани да се придружите нашој групи или желите да сазнате више о нама, контактирајте нас на saintsavaoplenac@gmail.com

Sveti Sava Oplenac Folklore Ensemble EST.1974  facebook page

*** Текст о Опленцу припремила Софија Баук Април 2023 ***

 

image

Сабор Срба Светитеља
2520 Dixie Road
Mississauga, Ontario L4Y 2A5
905-272-5944


 • Sun
  14Jul

  10:00 Divine Liturgy
 • Sun
  21Jul

  10:00 Divine Liturgy
 • Sun
  28Jul

  St. Vladimir
  10:00 Divine Liturgy

All Serbian Saints Serbian Orthodox Church
2520 Dixie Rd; Mississauga, Ontario L4Y 2A5
905-272-5944

Contact