Црквени Хор
/ About / Црквени Хор

Хор ”Свети Сава”

 

Подстакнути оснивањем хорова у Виндзору, Хамилтону и Нијагара Фалсу, чланови Омладинском друштва ”Шумадија” у Торонту, покренули су иницијативу за формирање Црквеног хора ”Свети Сава” који је добио име по истоименој цркви у Торонту.

Тако је, далеке, 1955. године, 20. фебруара, основан црквени хор, а за првог председника изабран је Коста Јоксимовић. Потпредседница је била Мара Тополац, секретар Олга Шабан, а благајник Алекс Ристић, а међу првим члановима Горица Миок, Олга Пејер и Бојана Јоксимовић, које и дан данас својим присуством повезују старе и нове генерације.

После Косте Јоксимовића за председника је изабран Дамјан Јоксимовић, а затим Бора Драгашевић, који је дуги низ година и диригент хора у цркви. Касније на чело управе долазе: Драгослав Радосављевић, Гојко Протић, Стево Добрић, Мицко Брајевић, Васо Кошевић, Баћо Киурски, Микалички, Нада Петрињац, Нада Тијанић, Александар Бркић, Михајло Лукић, Марко Дончић, Милена Протић, Љиљана Новаковић, Бора Драгашевић, Чедна Гашић, Васиљ Петровић, а последње две године Јован Лукић.

Само после шест месеци од свог оснивања, 13. новембра 1955. године, хор је почео одговарати на светим литургијама у цркви Светог Саве на улици Ривер, када је одржао свој први годишњи концерт.

Бети Лабаш Ковач била је први диригент хора и успешно га водила скоро двадесет година. После су се смењивали Маринко Пепа, Марија Топаловић, Милена Протић, Марко Дончић. Занимљиво је напоменути да је Марко Дончић своју диригентску каријеру започео већ у шеснаестој години и дириговао хором пуних петнаест година, све до одласка из Торонта у Лондон, гдје је основао тамошњи црквени хор.

Пре црквене поделе, 1963. године, образован је 'Омладински хор” од чланова Црквене школе. Дечији хор је имао око 40 чланова а њиме је дириговала Мирјана Драгашевић. У оквиру овога хора деловао је и дечији тамбурашки оркестар којим је у почетку дириговао Ђорђе Јоксимовић, а касније Баћо Кируски. Оркестар је бројао више од двадесет чланова.

У међувремену, у годинама које су пролазиле, хор је губио и изгубио много својих чланова, много добрих гласова. Међутим, доласком Николе Манојловића из Виндзора за диригента, хор је заблистао поново својим старим сјајем. Уз првобитну помоћ Андрије Пузића и Јанеза Говедника, дано је пуно поверење Николи Манојловићу који диригује у цркви од 1990. године. Помоћни диригент и садашњи председник хора је Јован Лукић.

Пуних 46 година Хор ''Свети Сава” је певао у Цркви Светог Саве на улици Ривер. Како, и поред најбоље воље, није могао да пева истовремено на два места (у капели, у Српском центру у Мисисаги и у цркви Светог Саве), донесена је одлука да он постане званични хор храма Сабора српских светитеља у Мисисаги.

Да све иде по плану, да хорско певање постане права духовна музика, задужена је новоизабрана управа Хора ”Свети Сава” са: Јованом Лукићем, председником, Бором Драгашевићем, потпредседником, Сањом Шеган, другим потпредседником и секретаром за српски језик, Миром Радош, секретаром за енглески језик, затим Олгом Пејер, благајником, Ангелином Тодоровић и Драгом Драгашевић, библиотекарима, и Лепшом Богојевић, старатељем.

 

 

image

Сабор Срба Светитеља
2520 Dixie Road
Mississauga, Ontario L4Y 2A5
905-272-5944


 • Sun
  23Jun

  PENTECOST
  10:00 Divine Liturgy
 • Sun
  30Jun

  10:00 Divine Liturgy
 • Sun
  7Jul

  Nativity of the Baptist
  10:00 Divine Liturgy

All Serbian Saints Serbian Orthodox Church
2520 Dixie Rd; Mississauga, Ontario L4Y 2A5
905-272-5944

Contact